Репатріаційна віза до Польщі: необхідні документи та відгуки. Як тримати шенген-візу на 2 або 5 років?

Останні кілька років мова все частіше йде про безвізовий режим між Євросоюзом та Україною. Станеться так чи ні невідомо, як невідомо ні дати, ні переліку документів, які необхідно буде мати при собі при перетині кордону. Та й про інші моменти можна лиш здогадуватись. Проте факт залишається фактом — для перетину європейського кордону громадянам України необхідна віза. Є різні способи і підстави для отримання подібного документу. Але сьогодні ми поговоримо про те, що представляє собою репатріаційна віза до Польщі, які права і переваги вона надає, хто може отримати такий дозвіл і які документи для цього потрібні.

Чому саме віза в Польщу по переселенню? Тому що саме її я й сама отримала в 2016 році. З процедурою я знайома, та й весь алгоритм не такий вже страшний. Отож, поїхали.

Що таке репатріаційна віза? Хто має право на отримання довгострокової шенген – візи?

Репатріаційна віза до Польщі видається людям, а також їх родичам, котрі були переселені з територій сучасної Польщі в 1945 – 1947 роках. Це примусове переселення стало результатом угод  між УРСР та Польським комітетом національного визволення в 1944 році, а також між урядом Радянського Союзу та Тимчасовим урядом національної єдності в 1945 році.

Насправді, самих переселенців і їх нащадків на території України багато, особливо в західних областях. Адже на з Польщі було примусово депортовано більше, ніж пів мільйона осіб.

Для того, аби отримати візу по переселенню вам не обов’язково бути переселенцем чи його прямим нащадком. Право на шенген – візу мають діти та внуки переселенців, а також їх дружини/чоловіки. Тобто, якщо бабця вашого чоловіка/дружини були переселенні, ви можете отримати таку візу, навіть якщо у вас в сім’ї депортованих з Польщі не було.

Репатріаційна віза до Польщі: необхідні документи:

  • Довідка про переселення

Основною відмінністю пакету документів для візи по переселенню є наявність документів, які, власне, це переселення підтверджують. Це може бути так званий евакуаційний лист, рішення, видане Державним Репатріаційним урядом, словом, документ, в якому зазначено, що сім’я була примусово депортована. У деяких людей вдома збереглися оригінали. Якщо ж ні, то вам дорога в обласний архів.

У Львові архів розташований за адресою вул. Підвальна 13. Громадян тут приймають з 9.00 до 12.30. Додаткову інформацію можна отримати на офіційному сайті архіву.

Для того, аби отримати довідку про переселення, спочатку потрібно написати заяву, де вказати власне ім’я і прізвище (при подачі документів на візу довідка повинна бути видана саме на вас, довідки, видані на маму, на бабусю, на інших родичів у вас просто не приймуть), а далі членів родини, які були переселені, назву населеного пункту і повіту, де вони проживали. Чим більше інформації про свою родину ви вкажете в заяві, тим простіше буде співробітникам архіву знайти необхідні документи. При собі мати парспорт.



Довідка платна і коштує 253 гривні. Виробляють її 1,5 – 2 місяці, тому обов’язкового звертайтесь по документи заздалегідь. На цій сторінці  вказана більш детальна інформація, реквізити для оплати, є і зразок заяви, які потрібно заповнити.

  • Документи, що засвідчують родинні зв’язки

Довідку з архіву ви отримали — чудово. Тепер потрібно довести, що ви є родичем переселеної особи. Набір документів наведу на власному прикладі (в мене переселеним був дідусь):

  1. Паспорт дідуся чи інший документ, де вказана дата (і бажано місце) його народження. Мати таке посвідчення при собі обов’язково (якщо родича уже немає в живих, то підійде свідоцтво про смерть).
  2. Якщо переселеною була бабуся, то потрібні документи про її одруження, адже, швидше за все вона змінила прізвище.
  3. Свідоцтво про народження матері (або батька);
  4. Свідоцтво про одруження матері (якщо відбулася зміна прізвища);
  5. Ваше свідоцтво про народження;
  6. І знову ж таки, свідоцтво про одруження, якщо відбулася зміна прізвища.

Зі свідоцтвами про одруження не у всіх все гладко. Наприклад, при розлученні таке свідоцтво забирають і воно більше не є дійсним. Так й за роки документ міг загубитися і т.д. В такому випадку панікувати не варто — потрібно звернутися в РАГС, в якому буї зареєстрований шлюб. Там вам буз проблем видадуть довідки з власного архіву про те, що прізвище особи змінилося (буде вказане дівоче та теперішнє прізвище). Довідка платна.

Далі вже ідуть стандартні папери:

  • Візова анкета, заповнена латинськими літерами. Скачати саму анкету, а також подивитись на зразки її заповнення можна на сайті візового центру
  • 2 фото розміром 3,5*4,5см, зроблені недавно (не раніше, ніж за 6 місяців до подачі документів). Фото, до речі, можна зробити уже в самому візовому центрі, але ціни там трохи вищі;
  • Закордонний паспорт та копії його сторінок;
  • Якщо у вас є інші закордонні паспорти, їх теж потрібно пред’явити (і оригінали, і копії);
  • Якщо у вас інших закордонних паспортів немає, то обов’язково потрібно заповнити заяву про те, що у вас тільки один закордонний паспорт. Бланк заяви можна скачати тут.
  • Довідки, що свідчать про фінансове становище, а саме, довідка з банку про рух коштів на рахунку. Тобто, це повинен бути «живий» рахунок, яким ви регулярно користуєтесь. Наприклад, для пенсіонерів це може бути довідка з банку, про щомісячне нарахування пенсії. Для студентів — знову ж, довідка з банку, куди нараховують стипендію. Якщо стипендії немає, то потрібна заява спонсора, написана від руки, до якої потрібно прикріпити довідку про рух коштів спонсора. В ролі спонсора можуть виступати батьки, або бабусі чи дідусі (в таких випадках потрібні і довідки про родинні зв’язки). На рахунку потрібно мати якусь суму. При подачі документів у мене було 900 грн.
  • Документи, що підтверджують зв’язок з Україною — це можуть бути довідки з місця праці або навчання (якщо ви студент), свідоцтво про реєстрацію приватного підприємця та остання податкова декларація (якщо ви приватний підприємець), пенсійне посвідчення та довідка з пенсійного фонду (для пенсіонерів). Якщо на даний момент ви безробітні, підійдуть, наприклад, довідки, що ви є власником земельної ділянки, квартири (будинкова книжка), автомобіля і т.д.
  • Квитанція про оплату послуг візового центру (читайте нижче де її взяти)
  • Страхівка, але обов’язково з оригіналом квитанції про оплату. Оформити її не проблема. Можна оформити страхування навіть в візовому центрі, але як і в випадку з фотографіями, коштує вона дорожче.
  • Бронювання готелю (документи, що підтверджують наявність забезпеченого місця проживання). В даному випадку оплачувати номер в готелі не потрібно — консульству достатньо скану про бронювання. Для цього підійде всі відомий Booking.

    Зверніть увагу, що візу вам відкриють саме з дня, на який заброньований готель. Ви можете вибрати будь-яку дату, але не пізніше, аніж через 3 місяці після подачі документів.

Подача документів та отримання репатріаційної візи: алгоритм

репатріаційна віза до польщі 3

Насправді процедура доволі проста:

  • Попередньо потрібно оплатити послуги візового центру — це сервісний збір у розмірі 18,5 євро (+ послуги банку, приблизно 20 гривень). Оплату можна здійснити у будь-якому відділенні «ІДЕА банку» або «КРЕДО банку). При собі потрібно масти закордонний та внутрішній паспорти. Після оплати працівник банку видасть вам квитанцію, на якій буде спеціальний, індивідуальний номер типу XXXX/XXXX/XXXX. Цей номера активується через 24 години після оплати (тобто, реєструватися можна через добу після оплати) і дійсний протягом 6 мсяців.
  • Далі зареєструватися в візовому центрі (під час реєстрації вам вкажуть дату подачі документів. Це можна зробити по телефону, або ж онлайн — додаткова інформація на офіційному сайті. Зверніть увагу, що при реєстрації онлайн потрібно вказати «Шенген візу» а не «Туристичну». При реєстрації по телефону оператору потрібно вказати індивідуальний номер (з банку), прізвище, ім’я, номер и серію закордонного паспорту. Далі оператор запропонує вам вибрати дату серед наявних вільних, після чого продиктує код, який потрібно записати і з ним з’явитися на подачу документів.
  • В зазначену дату вам потрібно з’явитись в візовий центр з пакетом документів і кодом. Адреси візових центрів у різних містах України можна знайти тут.
  • При вході працівники перевірять списки, щоб з’ясувати чи дійсно ви зареєстровані на цей день. Якщо все добре, вам видадуть листок з номером черги і запросять в зал очікування. Стежте за моніторами — на якомусь з’явиться ваш номер і номер віконечка, в якому готові прийняти ваші документи.
  • При подачі на шенген-візу ви зобов’язані також особисто з’явитись в консульство або ППВА, щоб здати відбитки пальців (про дату вам також повідомлять).
  • Після прийому документів потрібно оплатити консульський збір в розмірі 35 євро (можна оплачувати як в гривнях, так і в євро). З квитанцією знову підійти до віконечка і забрати чек.
  • За скільки часу виробляють репатріаційну візу? Відкривають її через тиждень після подачі документів (на телефон вам прийде повідомлення). Після цього з чеком і українським паспортом потрібно з’явитись у візовий центр і забрати закордонний паспорт.

Скільки коштує репатріаційна віза?

репатріаційна віза до польщі 2

Вироблення дозволу на перетин кордону з Європейським Союзом — справа не така вже й дешева. Тому, швидше за все, вас цікавить, скільки коштує репатріаційна віза до Польщі. Ціна виглядає наступним чином:

  • Послуги візового центру — 18,5 євро;
  • Консульський збір — 35 євро (пенсіонери і студенти звільнені від оплати збору);
  • Послуги банку — близько 20 гривень;
  • Страхування — від 120 гривень (залежить від страхової компанії і її тарифів, терміну дії страховки та інших факторів);
  • Довідка з архіву про переселення — на сьогоднішній день це 253 гривні;
  • * + довідки з РАГСУ про зміну прізвища, розлучення (при необхідності).

Незважаючи на витрати, суму цю варто сплатити, оскільки шенген – візу по переселенню вам відкриють на 2 або на 5 років.

Репатріаційна віза до Польщі: на який термін її відкривають?

Як правило, шенген – візу по переселенню відкривають:

  • В чистий паспорт — на 2 роки;
  • Якщо до того у паспорті у вас вже були польські шенген-візи — на 5 років;

Це повноцінна, багаторазова шенген – віза. Термін перебування за кордоном — 90 днів і півріччя (90/180). Чи можна пересуватися з такою візою по території Євросоюзу? Так, безумовно. Офіційно ви можете перебувати за межами Польщі 30 днів і півріччя. Звичайно ж, спершу, по триманню візи ви повинні перетнути кордон з Польщею. Тільки після цього можна вирушати у інші країни Євросоюзу.



Тобто, якщо ви вирішили летіти, наприклад, зі Львова в Литву чи з Києва у Будапешт, це можливо, але у паспорті у вас повинні бути печатки, що засвідчують — з цією візою ви вже були на території Польщі. До речі, якщо спершу ви вирушаєте, наприклад, у Варшаву, а вже звідти до Відня чи Братислави, а додому повертаєтеся знову ж таки через польські території, вважається, що весь цей час ви перебували на території Польщі.

Репатріаційна віза до Польщі: чи можна працювати?

Це питання цікавить багатьох осіб. Шенген – віза дає право на відвідини родичів, тимчасове перебування на території Польщі чи інших країн, подорожі, але працювати з таким документом не можна.

Для того, аби влаштуватися на роботу в Польщі, вам, відповідно, потрібна спеціальна робоча віза.

Репатріаційна віза до Польщі: відгуки та власний досвід

Процес отримання репатріаційної візи не є чимось складним, якщо у вас є всі необхідні документи. Принаймні, для мене все пройшло швидко і гладко. Переселенцем є мій дідусь, тому мені потрібні були документи з архіву (їх я тримала досить просто), паспорт дідуся (де було вказано його дату народження) свідоцтва про одруження бабусі і дідуся, свідоцтво про народження мами та довідки з РАГСу, що вона, як і я, змінила прізвище (довідки про її одруження в мене не було).  А далі все по списку — паспорти, анкета, страхівка, будинкова книжка (на той момент офіційно я не працювала), довідка з банку про рух коштів (на той момент в Приват-банку її видавали безкоштовно), 900 грн. на банківському рахунку, бронювання готелю — от і все.

Процес подачі документів, а також сканування відбитків пальців — все пройшло гладко. Як правило, при подачі документів працівники вам одразу повідомляють, якщо якихось документів бракує і просто не приймають паперів. Або ж телефонують і просять принести в посольство якісь додаткові довідки. Візу мені відкрили на 2 роки, в чистий паспорт.

Згідно відгуків, проблеми виникають в тому випадку, якщо якісь дані в архіві не збігаються з інформацією на інших паперах. Наприклад, в листі, який вдавали переселеній сім’ї, могли неправильно написати прізвище (помилитись буквою), або рік народження. Таке, на жаль, трапляється. Чи приймуть такі документи — це, як на мене, лотерея. Особисто знаю людей, яким відкривали візу, незважаючи на неправильно написане прізвище. Знаю й таких, яким відмовляли, тому потрібно було знову повертатися в архів, шукати вдома та інших установах якісь додаткові довідки і т.д.

Успіху Вам та приємних подорожей!!!



Виникли питання? Потрібна допомога в плануванні подорожі? Залиште питання в коментарях до статті або відсилайте на irynnn06@gmail.com. Допоможу чим зможу))

Будь-яке копіювання матеріалів з сайту дозволено лише при наявності прямого посилання на One Life Travel

Підпишіться на новини, щоби не пропустити акції та розпродажі

Введіть свій email:

Delivered by FeedBurner




Поділіться з друзями)))

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

4 коментарі


  1. // Відповіcти

    як рахувати ті 90днів перебуття від того часу як відкрили візу,чи від того як перетнула кордон


  2. // Відповіcти

    Доброго дня.Чи можу я отримати польську репатріаційну візу,якщо родина мого прадідуся проживала в Польщі до 1939 року і змушена була втікати,бо почалася війна?Дякую за відповідь.)))


    1. // Відповіcти

      Тобто, змушені були тікати, бо почалась війна? Родичі були переселені? Примусово депортовані? А ваш прадідусь де народився?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *